lauantai 5. tammikuuta 2013

Broileria marokkolaisittain

Siitä kun olen viimeksi valmistanut marokkolaista ruokaa on kuulunut liian monta vuotta. Syksyllä käydessäni kymppien kanssa retkeilemässä Teurastamolla tuli alueen etnisestä ruokakaupasta hankittua mm. perinteinen marokkolainen mausteseospussi Ras al Hanout. Tänään tuli tuo mausteseos otettua käyttöön ja tulos oli Broileria Ras al Hanout, couscousia sekä tuoretta korianteria. Oli muuten ihan tavattoman nopea ateria valmistaa, aikaa meni noin 15 minuttia.


Korianteri on mahtava yritti. Se sopii kovin monen ruoan kanssa nautittavaksi, kuten nyt tämän marokkolaisen ruoan kanssa.

perjantai 4. tammikuuta 2013

Roskaruokaa jämistä, perjantai-illan tapakset

Jääkaapista löytyi vielä erinäisiä joulunajan herkkujen nokareita ja jämiä. Idea perjantain tapaksiin syntyi muutamasta jääkaapista löytyneestä keitetystä perunasta sekä lohifilestä.

Keitetyt perunat taipuivat perunasalaatiksi, jonka ainesosat olivat perunaa, yksi puristettu valkosipulin kynsi, tuoretta basilikaa, himppu suolaa ja luraus rypsiöljyä.


Lohifileestä valmistin eilen Yhteishyvän ruokaliitteen reseptillä lohipastramin, joka sopii oikein hyvin tapasteluun.


Perunasalaatin ja lohipastramin lisäksi tapastelemme vihersalaattia, chorizoa sekä juustoja ja marinoituja vihanneksia.


torstai 3. tammikuuta 2013

Palsternakkabataattisosekeittoa, yrttejä ikkunalle

Palsternakkaa, bataattia, porkkanaa, perunaa ja sipulia. Maukas ja toimiva yhdistelmä herkulliselle sosekeitolle.


Palsternakkabataattisosekeiton kanssa raejuustoa sekä persiljaa, kyytipoikana tuoretta kauraleipää.

Minulla on tapana kasvattaa keittiön ikkunalla erilaisia yrttejä. Marras-joulukuussa yrtit eivät oikein viihdy ikkunalla, mutta tammikuussa jo taasen viihtyvät. Laitoin tänään keittiön ikkunalaudalle persiljaa, basilikaa, sitruunamelissaa ja korianteria härnäämään joulukynttelikköä. Loppiaisena laitan pois joulukyntteliköt ja erilaiset yrtit saavat taas valloittaa keittiön ikkunamme.

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Nopea päivällinen, farfalle ja rosmariininen tonnikalakastike

Perheen päivällisruoksi valmistui täysjyvä farfalle pastaa sekä tonnikalakastiketta. Lisukkeena vihreää salaattia ja grana padanoa. Valmistusaika noin 20 minuuttia.


Tonnikalakastike valmistui farfallen kypsyessä. Valmistin tonnikalakastikkeeen kolmesta purkista tonnikalaa ja purkillisesta tomaattipyrettä. Mausteena reilusti rosmariinia sekä himppu chiliä, hyppysellinen suolaa ja lopuksi vielä luraus maitoa joukkoon.

maanantai 31. joulukuuta 2012

Aurapunajuuripestoa ja pastaa, Raclettea vuoden vaihtuessa

Eiliselle sunnuntain lunnerille tuli valmistettua reilu annos aurapunajuuritahnaa. Tänään siitä, täysjyväfusilleista, reilusta määrästä tuoretta basilikaa ja grana padanoa syntyi oivallinen lounas.


Vuosi vaihtuu Racletten äärellä. Raclettejuustojen (tällä kertaa useita erilaisia) lisäksi tarjolla tulee olemaan naudan sisäfilettä, bratwursteja, tuoreita herkkusieniä, purkkiananasta sekä Lidlin valikoimien etikkaiset säilykkeet eli hillosipuleita, maustekurkkuja sekä paahdettua ja marinoitua paprikaa. Lisukkeena myös erilaisia antipastoja, jotka sopivat oikein hyvin Racletten kaveriksi.


sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Sunnuntailunnerilla lihapullia ja aurapunajuuritahnaa

Sunnuntailunnerille saimme vieraaksi iäkkään sukulaissedän. Valmistin lunnerille lihapullia, aurapunajuuritahnaa sekä keitinperunoita.


Punajuuritahnaa varten keitin neljä punajuurta, soseutin ne jäähdytyksen jälkeen, laitoin joukkoon yhden aurajuustolohkon sekä yhden valkosipulin kynnen.

Alkuruokana nautimme sitruunamelissalla maustettua vihersalaattia.

 
 Jälkiruoaksi valmistin punaherkukkarahkaa.

lauantai 29. joulukuuta 2012

Sydämenmuotoisia pinaattilettuja

Lomalla ehtii mm. paistamaan sydämenmuotoisia pinaattilettuja.


Pinaattilettujen taikina on perusohukaistaikina, johon olen lisännyt reilusti pakastettua pinaattia. Taikinaan pääsi myös raejuuston jämä, jonka viimeiset käyttöhetket lähestyvät sekä eiliseltä päivälliseltä jäänyttä täysjyväriisiä. Pinaattilettujen lisukkeena syödään puoukkasurvosta.