tiistai 24. joulukuuta 2013

Jouluaatto

Jouluaatto on minulle yhtä suurta ruokajuhlaa. Aloitamme aamulla perinteisesti oman perheen kesken riispuurolla, joka maustetaan voisilmällä, kanelilla ja sokerilla. Riisipuuroon sujautan myös mantelin. Tänä vuonna manteli löytyi aviomiehen lautaselta.


Joulurauhan julistusta katsoessamme juomme kahvit, joiden kanssa tänä vuonna tarjosin sulhaspiirakoita päällystettynä kylmäsavustetulla porolla ja leipäjuustolla. Lisäksi maistelimme ensimmäiset viipaleet taatelikakkua.


Aaton aterialle saamme vieraaksemme molemmat isovanhemmat. Ruoat ovat vuodesta toiseen varsin samanlaiset ilman suuriakaan muutoksia. Perinteistä meininkiä meillä siis.


Alkupaloina nautimme graavisuolattua lohta, kylmäsavustettua lohta ja graavisuolattua siikaa sekä keitinperunoita, mätiä. smetanaa ja sipulia sekä aivan mahtavaa makuparia maksapasteijaa ja maustekurkkuja. Lisäksi nautimme anoppini tekemistä sienisalaatista ja rosollista.

Pääruokana kinkkua, tänä vuonna 9,7kg sammiosuolatt porsaasta numero 4602. Lisäksi lanttulaatikko, porkkanalaatikko sekä äitini tekemä imelletty perunalaatikko ja hapankaali. Hapankaali ei kuulukaan ihan joka perheen jouluruokiin, mutta minun kuuluu pienestä pitäen.
Ensimmäisenä jälkiruokana piparkakkujäädyke.


Toisena jälkiruokana juustoja, pähkinöitä, taatelikakkua, joulutorttuja, suklaata ja sitten kierros taas alusta.... Tällä mennään pari päivää, kyllästymiseen asti, kunnes vuoden kuluttua taas jo kaipaa näitä kovin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti